Základy správné údržby bazénu

Základy správné údržby bazénu

Ke každému létu neodlučitelně patří vodní radovánky. Obzvláště v dnešní nelehké době, kdy jsou provozy veřejných bazénů značně omezeny, je nejjednodušším řešením pořízení vlastního bazénu. Chceme-li si užívat této výsady opravdu plnými doušky, je nutné o bazén a především o vodu v něm pečovat a to ať už si pořídíme menší nadzemní bazén nebo bazén zabudovaný do země. V dnešní době, kdy je k sehnání široká škála bazénových filtrací a bazénové chemie, je tato péče relativně snadná. Zodpovědná péče o bazén se více než vyplatí. Pokud se o vodu dobře staráte, pak na začátku sezóny bazén napustíte a na konci jej vypustíte nebo zazimujete aniž byste museli v průběhu koupací sezóny nákladně vodu měnit a bazén pracně čistit. Nejběžnější je chlórová bazénová chemie.

Základem udržení čisté vody v bazénu je kontrola pH, alkality a tvrdosti vody pomocí jednoduchých testerů. Pokud nejsou naměřené hodnoty v daných mezích, je nutné vodu ošetřit pomocí bazénové chemie. Tvrdost vody je důležité hlídat především při dopouštění nové vody do bazénu. Hodnota pH vody ve vašem bazénu by se měla pohybovat v rozmezí 6,8-7,4. Naměříte-li hodnotu nižší, pak aplikujte přípravek ProfiPOOL pH PLUS v opačném případě hodnotu pH snížíme přípravkem ProfiPOOL pH MÍNUS. Hodnotu pH v bazénu je dobré kontrolovat alespoň jednou týdně. Hodnota tvrdosti bazénové vody by neměla překročit 18°N. Pro tvrdou vodu obecně platí, že se v ní cokoliv špatně rozpouští, tedy i bazénová chemie, kterou potřebujeme pro udržení krásně čisté vody v bazénu.

Jak začít pořídíme-li si nový bazén?

  • máme, li vybráno vhodné místo, bazén postavíme na připravenou geotextilii a důkladně jej vyčistíme,
  • před samotným napouštěním bazén a jeho příslušenství zkontrolujeme
  • připojíme příslušenství a bazén napustíme,
  • změříme pH, podle potřeby upravíme přípravkem ProfiPOOL pH PLUS případně ProfiPOOL pH MÍNUS a necháme vodu filtrovat minimálně 24 hodin.
  • po jednom až dvou dnech se můžeme koupat :-)

Jak se správně postarat o bazén po zimě?

Než se pustíme do dopouštění vody, odstraníme nečistoty ze stěn a dna bazénu. Tyto nečistoty se nejlépe odstraňují houbičkou nebo kartáčem. Po odstranění hrubých nečistot se vrhneme na zapojení bazénové filtrace. Pokud máme v pískové filtraci písek starší než dva roky, pak jej před samotným spuštěním vyměníme. Jinak postačí pouze jeho propláchnutí. Následně můžeme dopustit vodu podle potřeby. Po dopuštění přichází řada na bazénovou chemii, která nám pomůže ke správnému nastavení hodnoty pH, alkality a také tvrdosti vody. Nepohybuje-li se hodnota pH v rozmezí 6,8 – 7,4 pak se snižuje účinnost dalších potřebných prostředků a kvalita vody se rychleji snižuje.

Jak se průběžně starat o bazén během sezony:

  • pravidelnou kontrolou hladiny pH a její vyrovnávání pomocí přípravku ProfiPOOL pH PLUS či ProfiPOOL pH MÍNUS
  • velmi důležitá je pravidelná desinfekce vody
  • vločkování jemných mechanických nečistot pomocí přípravku ProfiPOOL VLOČKOVAČ
  • likvidace mechanických částí (filtrací, ručním čištěním).
Roman
ProfiPOOL

U nás vždy výhodně

Zboží vám dodáme do 2. dne

Zboží dodáme do 2. dne